Pročitajte naše vesti

17. 07. 2018. Uspešno realizovani projekti „Ne prljaj – razmišljaj ekologično“ i „ Sa problemima na ti“

Od maja do decembra 2017. godine SBB fondacija sprovela je konkurs „Živi svoju ideju“. Projekat je osmišljen kao program ulaganja SBB fondacije u dobre ideje pojedinaca i organizacija.  U okviru konkursa “Živi svoju ideju” pristiglo je 579 jedinstvenih prijava, od kojih je prihvaćena čak 391, a u finale je ušlo 30 timova. Odabrano je osam pobedničkih ekipa koje su dobile finansijsku pomoć za ostvarenje svoje ideje i dodatnu podršku prilikom izvođenja. Dva projekta koja su, do sada, uspešno realizovala svoje ideje su: “Ne prljaj – razmišljaj ekologično” i “Sa problemima na ti”.

“NE PRLJAJ – RAZMIŠLJAJ EKOLOGIČNO” je vid neformalnog ekološkog obrazovanja učenika od 1. do 4. razreda 18 niških osnovnih škola.  Projekat je realizovao razvojni centar „Mreža”, koji se pridružio velikoj kampanji „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“, koju sprovodi SBB Fondacija. Oragnizovane su ekološke radionice  sa ciljem da edukuju mališane o opštem stanju zagađenosti životne sredine, posledicama zagađivanja, merama zaštite i značaju selektivnog odlaganja otpada, kao jednim od najboljih mehanizama za održivi razvoj. Dužina trajanja projekta bila je 7 meseci, a kroz ekološke radionice prošlo je 1800 učenika.

U okviru projekta „Sa problemima na ti“ stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, andragoga, psihoterapeuta i karijernih savetnika pružao je besplatnu psihološku i karijernu podršku mladima uzrasta 14-19 godina.  Projekat je trajao 8 meseci, a realizovalo ga je udruženje ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje.

Psihoterapeutkinja Marijana Radulović, koja je bila deo stručnog tima, kaže da postoji velika potreba mladih za ovakvom podrškom i da se više njih prijavilo nego što je prvobitno bilo planirano. Plan je bio oko 700 mladih u pilot fazi, a uključeno je 900.

Rezultati upitnika, koji je dat mladima u okviru ovog projekta, otkrili su da je preko 50 odsto mladih  anksiozno i depresivno, još veći procenat ima nedostatak samopouzdanja, a oko 50 odsto njih ima problem u porodici.

„Generalno vlada apatija i teško im je da sanjaju i razmišljaju šta bi zaista želeli… Nekako su sputani sa svih strana i kao da ograničavaju sebe… I neke životne značajne izbore koji ih čekaju u tim mladim godinama donose na osnovu manjka informacija ili poluinformacija, povođeni ovim i onim, i izuzetno je bitno da nauče kako da se informišu i da postanu svesni sebe i onoga u čemu su dobri“ – izjavila je Radulovićeva.

Više

13. 07. 2018. SBB fondacija u akciji čišćenja u Novom Sadu

Nakon Pančeva, Kragujevca, Sombora i Leskovca, Eko tim SBB fondacije je stigao i u Novi Sad, gde je u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“ i uz podršku članova udruženja „Čepom do osmeha“ čistio prostor oko Petrovaradinske tvrđave na kojoj se održava jedan od najvećih muzičkih festivala u Evropi – Exit.

„Svakog dana Petrovaradinska tvrđava nas dočeka sa velikom količinom rasutog otpada, koji naši radnici čiste. Zadovoljstvo nam je što su nam se u akciji čišćenja priključili organizacija „Čepom do osmeha“ i Eko tim SBB fondacije. Veoma je važno da podižemo zajedničku ekološku svest kako naših sugrađana, tako i naših gostiju. Ono što smo uočili na prostoru Tvrđave jeste da se masovno skidaju čepovi sa flašica, što čine i naši radnici, ne samo sada, već i tokom cele godine kako bismo pomogli najmlađima. Tokom prvog festivalskog dana sakupljeno je blizu 20 tona smeća.“ – izjavila je Danijela Jankov, rukovodilac službe javne higijene JKP Novi Sad.

„Nama je velika čast što je tim „Čepom do osmeha“ partner SBB fondacije u ovoj kampanji i ponosni smo jer je nama pored humanosti, naravno, bitan ovaj ekološki momenat. Količina čepova koja se skupila danas uopšte nije zanemariva – to je oko 10.000 komada. Ove godine smo sakupljali i limenke, a potrudićemo se da u budućnosti na ovakvim manifestacijama sakupljamo i limenke i plastičnu ambalažu.“– izjavila je Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom do osmeha“.

Više

09. 07. 2018. Nastavak kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ u Leskovcu

Eko tim SBB fondacije se priključio velikoj akciji čišćenja i uređenja javne površine u Leskovcu koju sprovodi JKP „Komunalac“ u saradnji sa Odeljenjem komunalne policije i Odeljenjem za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca, a svoj doprinos dali su i članovi Kancelarije za mlade iz Leskovca. Kako bi se površina na kojoj se tradicionalno održava Međunarodni Karneval Leskovac u potpunosti sredila za poslednji dan manifestacije, akcija se nastavila i drugog dana vikenda.

„Kampanji „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ priključila se i velika grupa volontera Kancelarije za mlade iz grada Leskovca, koja uvek rado podržava ovakve inicijative. Takođe, veliki broj sugrađana svojim doprinosom i zalaganjem dao je dobar primer kako se treba ophoditi prema životnoj sredini i prema svom gradu, kako bi bio čistiji i lepši. Grad na čelu sa gradonačelnikom dr Goranom Cvetanovićem, kao i JKP „Komunalac“,  Odeljenje komunalne policije i Odeljenje za zaštitu životne sredine, svakog vikenda organizuju slične akcije čišćenja javnih površina kao i divljih deponija u cilju očuvanja životne sredine.“ – izjavio je Predrag Miljković, predstavnik Kancelarije za mlade iz Leskovca.

Više

30. 06. 2018. SBB fondacija u akciji čišćenja izletišta Tromeđa u Somboru

Nakon Pančeva i Kragujevca, Eko tim SBB fondacije je 30. juna posetio Sombor, gde je u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo“ i uz podršku Grada i članova biciklističkog kluba „Sombor“ čistio poznato izletište Tromeđa, kao i prostor između novog i starog kupališta. Akcija se nastavila i 1.jula, kada je dodatno čišćen deo oko Velikog bačkog i kanala Dunav-Tisa-Dunav.

„Okupili smo se ovde na Tromeđi – izletištu u gradu Somboru koje je poslednjih godina postalo omiljeno našim sugrađanima. Grad Sombor je sa Vodama Vojvodine kroz participativno budžetiranje omogućio da građani izaberu projekat koji je finansiran i lokaciju koja je privedena nameni. Danas je sa nama kompanija SBB koja sprovodi akciju „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ Mi se zahvaljujemo kompaniji SBB što je prepoznala grad Sombor i izabrala ga za sprovođenje ove akcije.“ – izjavio je Miroslav Kovačić, gradski većnik.

Robert Marton, predsednik biciklističkog kluba „Sombor“ izrazio je, takođe, svoje zadovoljstvo akcijom i zajedno sa članovima kluba dao svoj doprinos, zaključiši da je očuvanje životne sredine i jačanje ekološke svesti od važnosti za sve.

Više

24. 06. 2018. Ekološka akcija čišćenja u Kragujevcu

Eko tim SBB fondacije u prethodnom periodu prikupio je više od 1000 tona smeća sa samo petoro čistača, i uz podršku građana i lokalnih zajednica koje je posetio. Nakon Pančeva, Eko tim je 23. juna posetio Kragujevac, gde je u saradnji sa JKP Čistoća i uz podršku učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije, čistio lokacije na kojima se, sada već tradicionalno, održava letnji Arsenal Fest.

„Ekipa JKP Čistoća tradicionalno radi na raščišćavanju i čišćenju prostora Kneževog arsenala za potrebe Arsenal Festa. Ove godine dobili smo pomoć od SBB fondacije i Prve kragujevačke gimnazije, tako da smo po ustaljenom programu čistili. Rutinski se za nekih par sati prostor raščišćava nakon čega sve bude spremno za novi koncertni dan.“ – izjavio je Bojan Vlašković, rukovodilac pogona JKP „Čistoća“.

„Saradnja između naše škole i SBB-a postoji već duže vreme i uvek se trudimo da podržimo sve akcije koje sprovodi na nivou Srbije i u okviru kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ Prošle godine u okviru projekta Živi svoju ideju SBB fondacije, dobili smo sredstva za realizaciju projekta koji je pisala naša škola, pa verujemo da će ovom saradnjom Park nauke koji treba da zaživi i počne sa radom od 1. septembra sledeće školske godine, dobiti na svom značaju.“ – izjavila je Ana Marković, profesorka fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Više